Marko Đurišić (UDS): Zakasnili smo sa merama, sad je važno da izdržimo
14. april 2020.

Marko Đurišić (UDS): Zakasnili smo sa merama, sad je važno da izdržimo

Veliki broj mera koje je usvojila Vlada poklapa se sa merama koje je predložila Ujedinjena demokratska Srbija. Ali nije dobro što se sa sprovođenjem tih mera kasni, kaže u intervjuu za "Blic" Marko Đurišić iz UDS.

Kaže da se boji da mnogi, pre svega mali privrednici i oni čiji su poslovi ovih dana u pitanju, neće dočekati trenutak primene mera.

Vlada takođe kasni i sa omogućavanjem poljoprivrednicima da obave sve radove koji su izuzetno intenzivni u ovo doba godine, na šta smo apelovali poslednjih dana.

Šta mislite o meri – 100 evra za svakog punoletnog građanina nakon ukidanja vanrednog stanja?

Po našem mišljenju, ta mera nije adekvatna kada je reč o problemima sa kojima se građani danas suočavaju. Najava da će taj novac biti isplaćen nekoliko nedelja po završetku vanrednog stanja, znači neposredno pre predstojećih izbora, jasno pokazuje da se radi o predizbornoj, a ne o ozbiljnoj ekonomskoj meri. Bolje bi bilo ta sredstva iskoristiti za pomoć onima koji su izgubili posao u ovom vremenu, kao i ostalim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva kojih je, nažalost, mnogo poslednjih godina.

Kako ocenjujete druge mere Vlade Srbije kada je reč o suzbijanju virusa korona?

Mislim da danas nije moguće do kraja proceniti da li su sve preduzete mere bile najbolje i da li su donete u pravom trenutku. Ono što je sigurno jeste da je prvo obraćanje kriznog štaba sa predsednikom Vučićem bilo pogrešno intonirano i da je uzrok nepoverenja koje i danas postoji kod jednog broja građana u mere koje se sprovode. Nikada nismo čuli izvinjenje svih prisutnih na toj konferenciji za medije kada je rečeno da se radi "o najsmešnijem virusu na svetu, koji ne pogađa žene, koje treba da se upute u šoping u Milano"! Ono što je danas posebno problematično je što u poslednjih desetak dana vidimo funkcionersku kampanju, gde se aktivnosti i sredstva države koriste za promociju nosilaca lista i kandidata vladajućih stranaka. Sa druge strane, Vlada je na mala vrata htela uredbom da uvede cenzuru u medije i umesto da transparentno obaveštava građane o svim problemima koji postoje, pribegla je represiji i privođenju novinara. Još jednom se pokazalo koliko su, nažalost, institucije u Srbiji slabe i da politika u kojoj o svemu odlučuje jedan čovek, a koja se sprovodi poslednjih osam godina, može imati loše posledice. Zato sam i tražio ispred UDS-a na sastanku političkih organizacija, koji je održan neposredno po uvođenju vanrednog stanja, da se parlament sastane i potvrdi tu odluku, ali i da u budućnosti upravo parlament bude taj koji odlučuje o uskraćivanju određenih prava građana u skladu sa Ustavom.

Jeste li vi od onih koji podržavaju oštrije mere i karantin 24 sata ukoliko je to delotvorno ili mislite da je to previše?

Potrebno je da država preduzme sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa, tako da svakako podržavam mere koje smanjuju broj kontakata. Posebno je važno da izdržimo narednih desetak dana, bez obzira što razumem koliko je ljudima teško i da višednevni karantin i zabrana kretanja traže veliku samopožrtvovanost. Mnoge druge zemlje nisu tome pribegle i ostaje pitanje da li je ova mera neophodna i da li smanjuje ukupan broj kontakata. Međutim, kao odgovorni političari pozivamo ljude da izdrže i poštuju odluke donete na predlog lekara, a u budućnosti će biti vremena za rasprave. Mislim i da Vlada ne sme da potcenjuje ogromnu većinu građana koji se poslednjih mesec dana ponašaju u skladu sa odlukama i preporukama države.

Pandemija je izbacila u prvi plan prijateljstvo Srbije i Kine. Utisak je da to ranije nije bilo tako? Da li vas je to iznenadilo?

Svaka pomoć koju je u poslednjih mesec dana dobila Srbija je dobrodošla i delim zahvalnost svih građana onima koji su nam je uputili. Ono što nije dobro jeste to što vlast različito tretira tu pomoći u zavisnosti od toga odakle dolazi, i što to pitanje politizuje. Zato smo kao UDS tražili da se napravi registar celokupne pomoći koju je Srbija dobila i koju će dobiti u narednom periodu kako bi svi građani bili upoznati ko nam je i na koji način pomogao.

Da li UDS i Srbija 21 imaju svoje projekcije o tome kada bi vanredno stanje moglo da bude ukinuto i kada bi posle toga mogli da budu održani izbori. Hoćete li biti spremni?

Nemoguće je danas proceniti do kada će trajati vanredno stanje, ali očekujem izbore šest nedelja po njegovom okončanju. Mi ćemo zasigurno biti spremni da nastavimo sa kampanjom kada bude bezbedno za sve građane da u njoj učestvuju. Međutim, izvesno je i to da će kampanja biti mnogo drugačija od onoga što smo planirali.

EU je lutala tokom krize

Da li mislite da je EU dobro povlačila poteze od početka krize?

Svakako je u reakciji svih država i organizacija na početku ove pandemije bilo nesnalaženja i lutanja. U EU sasvim sigurno postoji i postojaće solidarnost, kao jedna od njenih ključnih vrednosti. Ova kriza nije rat, nema linije fronta i vidljivog neprijatelja, ovo je pre svega test humanosti čovečanstva, solidarnosti između ljudi i država. Naša budućnost zavisi od toga kako ćemo kao čovečanstvo proći na ovom testu.

Brinemo o zdravlju aktivista

Videli smo na društvenim mrežama da UDS održava online sastanke. Kako vaše aktivnosti i posao izgledaju danas, šta su teme tih online sastanaka...?

Najviše razgovaramo o tome kakvog su zdravlja naši aktivisti, na koje još načine možemo da pomognemo u svojim sredinama. Naravno, razgovaramo i o tome kako da probijemo medijsku blokadu, kao i o planovima za buduću kampanju.

Marko Đurišić, Blic, 14. april 2020.